Thursday, March 22, 2012

HR Steak Houze: Steak lazat dan murah



Aktiviti: Birthday Syahmi Syairazy yang ke 3
Tempat : HR Steak House, Kampung Baru
Tema : Kuning & Hitam


Sempena birthaday Razy yg ke 3, saya buat makan2 di HR Steak House di Kampung Baru. Lokasinya selepas sahaja Masjid Jamek Kg baru, pusing kiri ( Di hadapannya Hospital swasta) dan beberapa meter ke depan dah jumpa restoran ni. Di hadapan resrtoran banyak pokok2 buluh menghijau. Cuma masalahnya di sini tempat parking. Memang ada parking berbayar disediakan : RM3 per entry.Ramai sangat orang so bagi yang tidak mahu bersesak tu datanglah waktu petang coz 5.30ptg restoran sudah pun beroperasi.


Inilah kek besday .... sambutan besday ni pun dibuat untuk cousin Razy skali Syazwan Nizam dan juga pakcunya Badrul Safuan.
Syazwan Nizam yang ensem tapi nakal.....

Anak umi : Razy yang cute dan nakal jugak

Setap tak sedap chicken chop di sini?? Lihatlah buktinya...

Kemeriahan cucu2 mak bila berkumpul... semuanya hero2
(opsss.... sorang takde le)



Suasana dalam restoran .....

Masing2 dah tak sabar nak ngap.....

Air buah yang sedap ... harganya cuma RM2.50 jeee...




Antara menu2 yang dipesan ..... paling mahal pun harganya RM15.oo

Biasalah berkumpul sekali sekala belanja makan ... pada saya harganya murah jika dibandingkan chicken chop di tempat lain ... pada yang belum pernah makan di sini apalagi jom try.... pasti tak mengecewakan...


Monday, March 19, 2012

Nasi Goreng Mentega

Nasi Goreng Mentega

Pening jugak nak fikir apa menu yang boleh memancing selera anak-anak. Kebetulan semalam ada lebih nasi .... apa kata kita buat je Nasi goreng mentega.

Bahan-bahannya :
bawang putih 2 ulas (diketuk)
cili padi 5,6 batang (diketuk juga... supaya ada pedas2 manja je)
sedikit ikan bilis lembut
isi ayam
mix vegetables
mentega (apa2 jenama pun ok)
telur sebiji
nasi putih 1 mangkuk
Cara-cara nak buat:
Panaskan mentega, selepas itu masukkan bawang putih serta cili padi

Bila agak garing, masukkan isi ayam dan ikan bilis...

Bila ayam dah empuk, tambahkan mix vege

Kenudian tambahkan telur sambil dikacau-kacau.
Tambahkan serbuk pati ayam(jika suka) garam dan nasi
Kacau-kacau hingga sebati dan bila dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan.

Untuk anak-anak bolehlah disertakan sosej goreng.

Harap-harapnya anak-anak akan suka....

Mee Hailam Terjah






Panik tak tiba-tiba ada member atau sedara call :
" Ada kat rumah tak? !0 minit nanti kami sampai lee..."

Alamak ... apa nak dijamu kat para tetamu nie? Apa kata buka peti sejuk ... carik le apa-apa yang boleh di masak. Cam last week tetiba cousin datang terjah je so terhasillah Mee Hailam Terjah ... so ramuannya pun kira tak lengkap lee ... sekadar apa yang ada kat rumah le.



Inilah antara bahan-bahan utama : mee kuning, fish ball @ fish cake, daging (ayam, sotong , udang...kalau ada) telur dan sayur carot, cauliflower (ada sawi lagi ok)

Ini pula anatara bahan-bahan sos
cili giling
serbuk pati ayam (kiub ayam)
sos tiram
kicap manis, kicap pekat
(cili sos jika suka)

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih yang diketuk dan cili giling. Biarkan agak garing.

Kemudian masukkan bahan-bahan ayam serta fishball. Bila agak empuk masukkan bahan-bahan sos.

Masukkan mee kuning beserta sayur-sayuran.
Biarkan mendidih dan masukkan telur, jangan biarkan terlalu lama nanti mee kembang dan sayur tidak ra2ngup.

Ha..ah inilah hasilnya dan make up sket2 dengan daun sup, daun bawang, bawang goreng dan hirisan cili padi ( saya tak letak sebab ada kanak2 nak makan)

Selalunya bagi mee yang berkuah boleh dimakan dalam 6 - 7 orang berbanding mee goreng cuma 5-6 orang sahaja bagi sebungkus mee 500gram.

Monday, March 5, 2012

Nostalgia Rojak ayam mee


Rojak ayam? Pernah makan tak? 1st time makan masa tu kat Kuantan ... tahun 1987 (dah lama betul...) tempat feveret masa tu kat Hentian bas Express ( sekarang ni tempat tu dah tutup, dekat ngan Kuantan waterfront).

Sedap rojak ayam nie, setiap kali outing (masa tu ada short course di kuantan) mesti pergi makan. Rojak ni cam rojak mamak jugak cuma kelainannya terletak pada "isi ayam goreng" yang disiat dan dicampurkan sekali. Terpulang pada pembeli hendak yang biasa ataupun ditambah dengan mee kuning. Ada tauhu, telur rebus, kentang, sayur taugeh dan dilimpahi dengan kuah kacang ..yummy...

Ketika ke Pekan baru2 ni (lepak2 kat kedai makan di Pekan waterfront) ternampak menu rojak ayam... apalagi order le... almaklumlah dah berpuluh tahun tak makan ..huhuhu... marvellous.



Sedap kan? Bagi kaki makan yang tak pernah try apalagi cubalah bila ke kuantan .... dan bagi warga kuantan mesti mereka lagi tahu di mana the best rojak ayamkan ... share2 le..


Sunday, March 4, 2012

Layan "tortilla ala-ala KFC"

Waktu lunch time weekdays selalunya takde mood nak makan coz bertiga ngan anak2 ... diaorg pun bukannya makan sangat pun ... so hari ni buat "Tortilla ala-ala KFC". Lagipun buat kat rumah murah le sikit kos ..


Bahan-bahan utama:
Roti tortilla (saya tak jumpa so sy guna wrap nie, 8 keping Rm 6@ RM8)
Ayamas popcorn (boleg guna nugget) RM 8.10
Salad Rm 5.29
Mayonis, Thousand islannd dan sos cili


Cara - cara nak buat:
1. Goreng ayam popcorn terlebih dahulu. Jika guna nugget selepas digoreng bolehlah dipotong kecil. Bagi saya guna popcorn lagi sedap sebab lebih rangup.
2. Panaskan kuali leper dan panaskan tortilla@ wrap setiap permukaan selama 1 minit
3. Susunkan salad dan ayam (seperti gambar di atas)


4. Kemudian bolehlah ditambah dengan sos cili, mayonis dan thousand island. Jika suka boleh letak tomato yang di dadu atau capsicum di dadu (terpulang pada citarasa)
5. JIka terlalu besar untuk anak2 bolehlah dipotong 2 bahagian .... selamat mencuba
Alhamdulillah ... kenyang...

Mee calong at Beserah, kuantan


kat malaysia ni macam2 menda boleh kita makan dan sesetengah makanan tu hanya ada di sesetengah tempat sahaja. untuk "kaki makan" tentu satu kerugian jika tidak mencuba ... ada sesetengah makanan itu bagi kita pelik tetapi tidak pada penduduk di sekitar situ ... jadi saya akan cuba menyelongkar mana2 makanan yang saya jumpa...ok







selama berkahwin dengan orang Kelantan yang dah bermastautin di Jengka dan selalu gak lalu lalang di Beserah tak pernah try makan mee calong dan baru2 ni tertengok dlm rancangan warung kita, farouk try mee calong nie.... nmpak sedapp. So bebaru ni ketika bercuti makan angin di kuantan so ambil peluang ini try makan mee calong ni di Beserah.

Mee ni macam mee sup dan selalunya penjual guna mee kering (mee lidi coz dia tak kembang) atau bihun dan ramuan fish ball, tauhu sumbat ikan ...homemade...dan sesetengah tempat diletakkan keropok keping di dalamnya. Beserah kan tepi laut, perkampungan nelayan jadi hasil ikan memang mewah.untuk yang suka pedas tambah dengan sambal pedas merah yang disediakan di atas meja.

harga reasonable RM3.00 satu mangkuk dan jika ditambah telur goreng separuh masak harganya RM3.50. Sedap... tetapi bagi penduduk kuantan mereka lagi arif tempat mana yang terbest kan... untuk "kaki makan" .. bertambah lagi collection ...ada kawan2 yang nak rekomen tempat mee calong yang sedap??? Boleh bagitau...Alhamdulillah dengan nikmat makan yang tuhan kurniakan kepada kita.